Bemutatkozás
Kedves Mézbarát!
Családi méhészetünk termelői mézet kínál Önöknek, melyet a leggondosabb módon termelünk a kis méhecskék segítségével. Hiszen méhek nélkül nem lenne mézünk sem!
Méhészetünk indítása előtt soha nem gondoltuk volna, hogy ennyire meg fogjuk szeretni ezeket a kis lényeket. A méhek különleges és bonyolult világa újra és újra meglep bennünket, méhészeket is.
A méhek szeretete mellett persze imádjuk a mézet is. Nincs is finomabb a nyári hőségben frissen pergetett méznél. Higgyék el nekünk, egyszerűen nem lehet vele betelni.
A mézről mindenkinek az jut eszébe, hogy finom ízű, sárga színű és viszonylag folyékony állagú, de a valóságban ennél sokkal változatosabb lehet. Soha nincs egyforma méz, még a virágméz is különbözik a virágméztől, hiszen minden évben más az időjárás, a méhecskék által gyűjtött nektár, a méz nedvességtartalma és még sorolhatnánk.
A következő sorokban a termelt mézeinkről szeretnénk pár gondolatot írni:
Vegyes virágméz:
A vegyes virágméz nagyon sokféle lehet, mivel számtalan virágporból áll. Álló méhészetünk lehetővé teszi, hogy a körülöttünk lévő mezőkön található apró virágok mindegyikéből gyűjthessenek a méhek.
A méz íze finom, enyhén aromás, színe mélyebb. Szinte minden ételhez illik, kenhetjük kenyérre, vagy belekeverhetjük egy pohár tejbe.
Akácméz:
Az akácméz hígabb állagú, szinte teljesen áttetsző, halványsárga színű, enyhe borostyán árnyalattal. Az íze kellemes, nem karakteres, ezért fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható. Gyermekek is szívesebben fogyasztják. Nagyon jól édesít így kiváló alternatíva a cukor helyett. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt hungarikumnak számít. Fogyasztása minden formában lehetséges, önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzlihez stb.
Repceméz:
Folyékony állapotban sárgás színű, nagyon gyorsan sűrűsödő, kikristályosodva hófehér színű méz. Nagyon gyorsan, napok alatt kikristályosodik és nincsenek fázisok a kristályosodási folyamat során, ezért kiválóan alkalmas krémméz előállítására. A tiszta repceméz íze nem jellegzetes, emiatt előállításakor valamilyen zamatos mézzel lehet társítani. Általában a sütőiparban használják.
Napraforgó méz:
A napraforgóméz fő jellegzetessége a virághoz hasonlóan a ragyogó aranysárga szín, amely később sötétedik. Kellemes virágillata van, íze karakteresebb. Viszonylag hamar kristályosodik.
További hasznos információkat, illetve pontos elérhetőségeink a www.mezecske.hu című weboldalon olvashatók. Többek között olvashatnak a méz jelentőségéről a házi gyógyászatban, a szépségápolásban és a konyhában.
Bodolai Méhészet
Cím: 3791 Sajókeresztúr, Ady Endre utca 23.
Tel.: 06 20 917-3368
„Saját őstermelői tevékenységből származó termék”
Bodolainé Kosztra Katalin Eszter
Őstermelői ig. szám: 1953143
Kistermelői eng. szám: 04-03-T-0824